Belgrad Hakkında Pratik Bilgiler
Belgrad Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken Bilgiler
Belgrad kendini özletebilen tuhaf bir Balkan şehridir. İlk bakışta sıradan bir Balkan şehrine benzese de, bir çok kişi için tek farkı biraz daha kalabalık olması ve biraz daha gelişmiş olamasıdır. Kalemegdan Parkı’nda 100 metre yürüdüğünüzde rüzgar burnunuza nehir kokusunu estiren, sokaklarında taze Türk kahvesi kokusu olan, yemyeşil nehir kıyıları olan bir şehirdir Belgrad. Bu acayip şehirde olan biten her şeye rağmen bu şehirden ayrılmak istemez insan.
TC vatandaşlarının vizesiz ziyaret edebildiği nadir ülkelerden biri olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad’tır. Bizim gibi misafirperver halkı, güzel yemekleri, çok hareketli gece hayatı ve yaşamın ucuz olması bu güzel şehri gözde bir tatil destinasyonu haline getirdi. 357 yıl Osmanlı egemenliğinde yaşamış ve Osmanlı’ya ait birçok izleri hala taşıyan bu kent için Belgrad Gezi Rehberi’ni hazırladık.
Özellikle son yıllarda vizesiz gelebildiğimiz için oldukça popüler hale gelen Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a hoşgeldiniz.
Beyaz Şehir: Belgrad
Son yılların en ilgi çeken kentlerinden Belgrad, Balkan havasıyla Avrupa tarzını harmanlayan benzersiz karakteriyle, her geçen gün adını daha çok duyuruyor. Türkiye’den vizesiz gidilebilmesinin yanında, fiyatların diğer Avrupa kentlerine göre daha uygun olması, kentin cazibesini artırıyor.
Bugün Sırbistan’a Başkentlik yapan, Balkanlar’ın en büyük kenti ve her daim lideri Belgrad, tarih boyunca bölgeye hakim olmak isteyen güçlerin mücadele alanı olmuş. 15. yüzyıl ortalarında başlayan akınların sonunda 1521 yılında Osmanlı hakimiyetine giren kentte, yüzyıllar boyunca işgaller ve ayaklanmalar hiç durmamış. 1882’de Sırbistan Krallığı’nın kurulmasıyla özerkliğin ilan edilmesi ve 1. Dünya Savaşı’nın hemen başlarında, Kasım 1914’te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun kenti ele geçirmesi ise Belgrad tarihinin önemli dönüm noktaları.
1929’da Yugoslavya Krallığı’nın kurulması, 2. Dünya Savaşı sırasında, 1941’de kentin Nazi Almanya’sı, İtalya Krallığı, Macaristan ve Bulgaristan kuvvetleri tarafından işgali, 1944’te Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanları tarafından Almanlardan geri alınması, 1945’te Tito’nun önderliğinde Yugoslavya Halk Cumhuriyeti’nin kurulması ve yakın tarihte yaşanan Yugoslavya İç Savaşı… Bütün bu mücadeleler, şehri hırpalayıp kuşaklar boyu ağır bedeller ödenmesine neden olsa da, bugün farklı kültürlerin iç içe geçip güçlü izler sürdüğü bir kent kalmış geriye. Söz konusu izleri, kentin mimarisinden yeme-içme kültürüne ve diline kadar pek çok alanda görmek mümkün.
Yaklaşık 7000 yıllık geçmişi ile Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olan Belgrad, 1918 ile 2003 yılları arasında varlığını farklı isimler ve idari biçimlerle sürdüren Yogoslavya’nın başkentiydi. Ardından 2003 – 2006 yılları arasında Sırbistan – Karadağ devlet birliğinde Sırbistan’nın başkentiydi. Sonrasında, 2006 yılında Karadağ’ın ayrılması ile kurulan Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkenti olarak tarihi yolculuğuna devam etti Belgrad.
Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platoda yer alıyor. Ülkeden geçen en büyük nehir olan Tuna’nın 60 kilometrelik kısmı, Sava nehrinin de 30 kilometrelik kısmı Belgrad sınırları içerisinde yer alıyor. İki nehrin üzerinde 16 tane ada ve adacık bulunuyor.
17 farklı idari bölgesi olan Belgrad’ın nüfusu yaklaşık 2 milyon. Sırbistan nüfusunun 8.5 milyon olduğu düşünülürse, ülke nüfusunun yaklaşık %23’ü başkentte yaşıyor demektir.
İstanbul’dan 1 saat 20 dakika uçuş mesafesinde olan Belgrad’ı keşfetmeye Stari Grad, yani Eski Şehir olarak tanımlanan tarihi kısmından başlamak gerek.
Belgrad Genel Bilgiler
Belgrad (Beograd / Београд), Sırbistan’ın başkenti, Istanbul ve Atina’dan sonra Kuzey-Doğu Avrupa ‘nın en büyük üçüncü şehridir. Resmi sayımlara göre Belgrad’ın nüfusu 1.700.000’dir. Belgrad gençlerin şehri, nüfusun %40’dan fazlası 15 ile 44 yaşları arasındadır.
Adi | Belgrad |
Kita | Avrupa |
Ülke | Sırbistan |
Yüzölçümü | 359.96 km2 |
Nüfusu | 1,766,763 (2011) |
Resmi dili | Sırpça |
Alan kodu | (+381) 11 |
Saat farkı | Türkiye bu yıl kış saati uygulamasına geçmediğinden Sırbistan ile arasındaki saat farkı kış aylarında 2, yaz aylarında 1 saate çıkmıştır. |
Havaalanı | Belgrad Nikola Testa Uluslararası Havaalanı |
Komşu ülkeler | Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan, Bosna, Karadağ, Arnavutluk |
İnternet Ülke Alanı | .rs |
Para birimi | Sırbistan Dinarı (RSD) |
Belgrad’a bahar gelince her yer renga renk, cıvıl cıvıl oluyor. Herkes kendini dışarıya atıyor. Belgrad’da yemyeşil bir doğa olduğundan dolayı her köşede eşsiz güzellikte parklar dikkat çekiyor. Biz de böyle kalabalık bir şehirde yaşamları sormadan geçmek istemiyoruz. Sırbistan’da hayat nasıl diye sorduğunuzda insanların çoğu Sırbistan’ı yere göğe sığdıramıyor. Herkes “memleketimi çok seviyorum, bayılıyorum, benim kalbimde her zaman” diyorlar. Bir çoğu yurtdışında da yaşamış, seyahat etmeyi çok seviyorlar. Yaz tatillerini Türkiye’de geçiren çok sayıda insan ile karşılaşırsınız. Ankara’da, İstanbul’da çok arkadaşı olan insanlar var. Bakanlığın resmi istatistiklerine göre 2015 yaz sezonunda Türkiye’yi 172 000 Sırp ziyaret etmiş. Yaz aylarında Belgrad’dan Antalya’ya haftada ortalama 17 charter uçuşu oluyormuş. Ayrıca Belgrad’dan İstanbul’a THY’nin haftada 14, AirSerbia’nın haftada 3 ve Pegasus Havayollarının haftada 5 uçuşları var. “Belgrad’a Nasıl Gidilir” rehberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Şehrin bütün sakinleri Belgrad şehir ruhunu konuşmaktan hoşlanır. Herkes yeni fikirleri, eğlenceyi çok sever, birçok Belgradlı gerçek hedonistler olduğunu söyler – birçoğu da gerçekten öyledir – hepsi de Belgrad’ta iyi yemeklerin, şarabın ve müziğin olduğunu bilirler.
Belgradlılar; hoş sohbetleri, uzun yürüyüşleri, sabah kahvesini içmeyi, hafta sonlarında kaliteli zaman geçirmesini ve fırından taze ekmek almayı çok ama çok severler.
Belgradlılar hareket halinde olmayı da çok seviyorlar, o yüzden sokaklar, caddeler, cafeler ve restoranlar her zaman insanlar ile doludur.
Herşeyden önemlisi, Belgradlılar, Belgrad’ı tanımak için Belgradlıları tanımak gerektiğini düşünür!
Belgrad tarihi
Belgrad’ın geçmişi MÖ 7000 yıllarına kadar gider. Vinča kültürünün izlerine ilk olarak MÖ 6000 yıllarında Belgrad’da rastlanmıştır. Roma’nın bölgeyi feth edene kadar Traklar ve Daçyalılar yönetmiş. Romalılar zamanında Belgrad’ın adı Singidunum idi. Roma otoritelerince ikinci yüzyılın ortalarında municipium ve aynı yüzyılın sonlarına doğru tam teşekküllü bir koloniye yani en yüksek düzeyde Roma şehrine dönüşmüştür.
Belgrad, daha sonraki dönemlerde ise Macarlar, Habsburglar ve Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. 1830 tarihinden itibaren bağımsız Sırp devletleri tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Belgrad bugün Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkentidir.
Türk hâkimiyeti ve Avusturya istilaları:
Belgrad 1717 tarihinde Osmanlı – Avusturya savaşı sırasında Avusturya tarafından fethedildi.
Kanuni Sultan Süleyman Belgrad’ı 28 Ağustos 1521 tarihinde 250.000 asker ile feth etti. Belgrad bu tarihten itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmeye başlandı. Kent bu kuşatma sırasında yerle bir oldu, bütün Ortodoks nüfus bugün İstanbul’da Belgrad Ormanları olarak adlandırılan bölgeye gönderildi.
Bu dönemde Belgrad İstanbul’dan sonra 100.000’den fazla nüfusa sahip Osmanlı’nın ikinci büyük şehri idi. Kent bu dönemde sancak haline getirildi.
Bu tarihten sonra kent, Osmanlı mimarisi olan eserler vermeye başladı. Bu yüzyılda çıkan birçok isyan bastırıldı. Sadrazam Koca Sinan Paşa’nın emri ile Aziz Sava’nın Vračar’da bulunan kalıntıları ateşe verildi. Yirminci yüzyılda inşa edilen Aziz Sava Katedrali (Hram svetog Save) bu olayı anmak için yapıldı.
Kent 1688 1791 tarihleri arasında Habsburg tarafından 3 kez işgal edildi. Her seferinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından geri alındı. Bu olaylar sırasında Belgrad her seferinde yerle bir oldu. Bu olaylardan dolayı Belgrad 2 büyük göç dalgasından etkilendi. Yüzbinlerce Sırp Patrik önderliğinde Avusturya ve Habsburg sınırları içinde bulunan Vojvodina ve Slovenija’ya göçtüler.
Belgrad: Bağımsız Sırbistan’ın başkenti:
1807 ile 1813 tarihleri arasında Sırp devrimciler çeşitli ayaklanmalarda bulundu, Osmanlılar bu tarihler arasında kenti ellerinde tuttu. 1815 tarihindeki ikinci Sırp ayaklanmasından Bâb-ı Âli 1830 tarihinde Sırbistan’ı yarı bağımsız olarak tanıdı. Prens Mihajlo Obrenović, 1841 tarihinde başkenti Kragujevac’tan Belgrad’a taşıdı.
Sırbistan, 1878 tarihinde tam bağımsızlığına kavuştu ve 1882 yılında da Sırbistan Krallığı adını aldı. Belgrad bu yıllarda Balkanların anahtar şehri konumuna geldi ve hızla büyüdü. 1900 yılında Belgrad’ın nüfusu sadece 70.000 idi, aynı yıl Sırbistan’ın nüfusu 1.500.000 kadardı. 1915 yılında Avusturya – Macaristan yönetiminde bulunan Zemun hariç başkent Belgrad’ın nüfusu 100.000 civarında idi.
I. Dünya Savaşı ve Belgrad ve Zemun şehirlerinin birleşmesi:
1914 yılında Saraybosna’da gerçekleştirilen bir suikast sonucu Avusturya Arşidükü Ferdinand öldürüldü. Bu suikast sonrasında Avusturya – Macaristan Sırbistan’a savaş ilan etti. I. Dünya Savaşı’nın çıkması bundan dolayı olmuştur. Bu savaşlarda, Balkanlarda oluşan saldırıların bir çoğu Belgrad Şehri ve çevresinde gerçekleşmiştir.
1914’te Avusturya-Macaristan tarafından bombalanan Belgrad, Avusturya – Macaristan ordusu tarafından işgal edilmiştir. 15 Aralıkta Sırbistan ordusu tarafından kent geri alınmıştır. Bu uzun savaşlardan dolayı kent yerle bir edilmiştir. Belgrad tam özgürlüğüne ancak 1918 yılında, Aleksandar önderliğinde kavuşmuştur.
1929 yılında Sırp, Hırvat ve Slovenlerin birleşmesi ile Yugoslavya adını aldı. Belgrad bu tarihten itibaren Yugoslavya Krallığı’nın başkenti olarak anıldı. Bu dönemde Belgrad hızla gelişti ve çok ciddi bir modernizasyona girdi. Avusturya – Macaristan İmparatorluğun’dan geri alınan Zemun ile birlikte kentin nüfusu 1931 tarihinde 239.000’e ulaştı. Bu yıldan sonra nüfusu hızla büyüyen Belgrad 1940’ta 320.000’e ulaştı. 1927 yılında Belgrad ilk havaalanına kavuştu.
II. Dünya Savaşı:
Yugoslavya II. Dünya Savaşı’nda tarafsız olmaya çalışmıştır. 1941 yılında Nazi bombaları kente çok zarar vermiştir. 1941 Tripartite Paktı’nı imzalayan Yugoslavya Mihver Devletlerinin yanında yer aldığından kentte çeşitli protestolara sebep olmuştur. II. Petar’ın yönetimi devralacak yaşa geldiğini düşünen ordu askeri darbe düzenlemiştir. Bu olaydan kısa bir süre sonra Belgrad ağır bir şekilde Almanlar tarafından bomlanmıştır. Bu bombalama sırasında yaklaşık 24.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Daha sonra Yugoslavya işgal edilmiştir. Belgrad, Zemun dahil Nazi devleti olan Hırvatistan’a katılmıştır.
1941 yılında gerilla kuvvetleri birçok saldırı düzenlemiştir. Franz Böhme komutasındaki Alman Askerleri binlerce Yahudiyi öldürmüştür. Alman komutan, öldürülen her Alman askerine karşılık 100 Sırp veya 100 Yahudi öldürülmesini emretmiştir. Sırp direnişi 1941 il1 1943 yılları arasında yönetilmiştir.
Belgrad 1944 yılına kadar işgal altında kalmış, kent Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlarınca kurtarılmıştır. Mareşal Josip Broz Tito 1945 yılında Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyetinin kuruluşunu Belgrad’da ilan etmiştir. Ülkenin adı 1963 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.
Savaş sonrası:
Belgrad yeni Yugoslavya’nın başkenti olarak, savaş sonrası önemli endüstri merkezi haline gelmiş, çok gelişmiş ve hızla büyümüştür. Belgrad 1958 yılında televizyon yayınına başlamıştır. Bağlantısızlar Hareketi konferansı 1961 yılında Tito önderliğinde Belgrad’da yapılmıştır.
Yugoslavya’nın dağılması:
1991 yılında 150.000 civarında insan Slobodan Milošević yönetimine karşı ayaklanmıştır. 1996 ile 1997 arasında yerel seçimlere hile karıştırıldığını öne süren insanlar tarafından hükümete karşı protestolar düzenlenmiştir. 1999’da Belgrad NATO tarafından bombalanmış ve kentte büyük yıkıma sebep olmuştur. 2000 yılında yapılan başkanlık seçimlerinden hemen sonra Belgrad’ta 500.000 den fazla insanın katıldığı çok büyük çaplı protestolar olmuştur. Bu protestolar Slobodan Milošević’i görevinden alınmasına neden olmuştur.
Belgrad konumu (coğrafi konumu) – Belgrad Nerede?
Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad’a Türkiye’den ulaşım kolaylığı, coğrafi konumu, çok ekonomik oluşu, barındırdığı tarih ve kültürel yapısı ve zenginliği ile Türkiye’den her sene binlerce ziyaretçi alır. İstanbul’dan her hafta 24 uçuşun olması Belgrad’ı Balkan ülkelerinde başlangıç noktası yapar. İstanbul’dan Belgrad’a 49 Euro’dan başlayan fiatlar ile uçabilirsiniz. Belgrad Nerede başlıklı yazımıza buradan bakınız.
Diğer Avrupa başkentlerine göre Belgrad otelleri hala çok ekonomik ve kaliteli olmalarından dolayı da büyük avantaja sahip.
Belgrad coğrafi konumu itibari ile Güney – Doğu Avrupa, Balkan Yarımadası üzerinde, Doğu ve Batı Avrupa arasında yer alır. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği ve Avrupa’yı Balkanlara ülkelerine bağlayan üç önemli tarihi yolların kesiştiği noktada yer alır. Belgrad her iki nehrin kıyısındaki tepelerde, bugün Kalemegdan olarak adlandırılan kale ile limanın birleştiği yerde gelişti. Belgrad limanı Karadeniz’den ve Rhine-Main-Danube kanalından gelen gemilerin uğrak yeridir. Tuna ve Sava nehirlerinin uzunlukları toplam 200 km olup üzerlerinde 16 tane ada barındırırlar. En büyükleri Ciganlija’dır. Konumundan dolayi “Balkanların Kapısı” diye adlandırılır.
Belgrad yakınlarında bulunan en yüksek noktaları 628 metre ile Kosmaj ve 511 metre ile Avala’dır.
Belgrad’da Gezilecek Yerler hakkındaki detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Belgrad hava durumu – iklim
Dört mevsimi bir arada yaşayabilecğiniz Belgrad’ta sıcaklık ortalamaları itibari ile kışları ayları 4 derece, yazları ayları ise 21 derecedir. Karasal iklim görülen şehirde kış ayları soğuk, yaz ayları ise nemli ve sıcak geçer. Belgrad’ta en soğuk ay Ocak (0.4 derece), en sıcak ay Temmuz (21.7 derece) ve Ağustos (21.3 derece) aylarıdır. Eşit yağış dağılımı olan kentte karasal iklim görülür. Sonbahar mevsimi ilkbahar mevsiminden daha uzun sürer. Kış aylarında ortalama 21 gün sıfır derecenin altında geçer. En soğuk ay olan Ocak ayının ortalama sıcaklığı 0.4 derecedir. İlkbahar ayları kısa ve yağmurludur.
Belgrad ve çevresine yıllık düşen yağmur ortalaması 684 metreküptür. Mayıs ve Haziran aylarında hemen herkes yanında şemsiye ile dolaşırken, Temmuz ve Ağustos aylarında günlük 10 saat güneş vardır. Aralık ve Ocak ayları en az güneş alan aylardır. Belgrad’ta kar yağışı yılda ortalama 27 gündür. Belgrad için Detaylı Hava Durumu Tahminini yıllık bütün aylar için bu linkten okuyabilirsiniz.
Konuşulan Diller
Sırbistan’ın resmi dili Sırpça’dır. Macarca, Boşnakça, Makedonca, Hırvatça ve Karadağ dilleri de Sırbistan’da sık konuşulan dillerdir.
Türkçe’yi küçük bir kesim konuşabilmesine rağmen, Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre Sırpça’da 8 bin 742 Türkçe kökenli kelime var. Türk Dil Kurumu’na göre dünyada en çok Türkçe kökenli kelime barındıran diller Sırpça ve Ermenice’dir. Bunun dışında hemen herkes iyi derecede İngilizce bilir, İngilizce dilinde çok rahat iletişim kurabilirsiniz.
Kiril alfabesi resmi alfabe olmasına rağmen, resmi daireler dışında nerede ise kullanılmıyor. Kiril ve Latin alfabesi okulda öğretiliyor. Sırp alfabesinde 30 harf vardır.
Sırbistan Resmi dili hakkında geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sırplar ve Türkler
2003 yılı Ekim ayında Belgrad’a yerleştim. Bütün Avrupa’yı dolaştım, gördüm. Birçok Avrupa ülkesinde belli aralıklarla yaşadım. Hiç birinde Sırbistan’da rahat ettiğim kadar rahat etmedim, yaşamadım. Burada yaşadığım yaklaşık 11 yıl boyunca birçok arkadaş edindim, tek başıma gezdiğim şehirlerde de Sırplar bana her zaman çok dostane davrandı, çok ilgi gösterdi. Hemen bütün Balkan insanının geneli gibi Sırplar da cana yakın, misafirperver, mesafesiz, eğlenceli insanlar. Dünyanın en önemli bilim adamları Nikola Tesla’nın Sırp olmasıyla haklı olarak gurur duyuyorlar.
Sırpların Türklere bakışı diğer birçok Avrupa ülkelerinin aksine ön yargılı değil. Sırp arkadaşlarımla Sırbistan ve Türkiye’den konuşurken konu herkesin bildiği gibi tarihten gelen ortak kültürel zenginliklerimiz, Türkiye’de geçirdikleri tatilleri ve Sırpça da ne kadar çok Türkçe kelime olduğuna ve elbette Sırp kadınlarının ne kadar güzel olmasına geliyor. Bir çok Sırp arkadaşım, Osmanlıların 500 sene burada hüküm sürmelerini güzel kızlarının olmasına bağlıyor.
Belgrad’a Ne zaman gitmeli?
Belgrad’ın, ılıman bir iklime sahip olduğunu daha önce yazdık. Bundan dolayı ılıman iklimi ile 4 mevsim gidebileceğiniz bir yer olduğunu hatırlatmak isterim. Ocak ayının en soğuk ay, Mayıs ve Haziran aylarının da en çok yağış alan aylar olduğunu hatırlatmak isterim. Bundan dolayı İlkbahar veya Sonbahar da Belgrad’ı gezmenizi tavsiye edeceğim. Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak ve nemli olacaktır ama bu aylarda da Belgrad geceleri de çok hareketli olur. Belgrad her ayda ayrı bir güzel, o yüzden siz canınız istediği anda buyrun gelin. Unutmayınız, Belgrad İstanbul’dan sadece 1 saat 15 dakika ve vizeye de ihtiyacınız yok.
Belgrad Otelleri: Nerede kalmalı?
Kent daha önce de belirttiğimiz gibi iki kısımdan oluşuyor. Yeni Belgrad (Novi Beograd) ve Eski Belgrad veya Eski Şehir (Stari Grad) yada şehir merkezi.
Eski Belgrad tarihi yapıların, yerel restoran ve barların, her zaman çok hareketli olduğu ve cafelerin, barların her daim dolu olduğu Stari Grad’ta kalmalısınız. Belgrad’ın tarihi şehir merkezi olan Stari Grad (Eski Şehir) bölgesinde kalmalısınız. Bu bölgede çok sayıda Hostel, 3 ve 4 yıldızlı otellerin olduğu yerdir. Buradaki konaklama tesisleri şehir merkezine çok yakındır. 7 Euro civarında Hostel’lerde, 20 Euro’ya 3 yıldızlı bir otelde kahvaltı dahil konaklayabilirsiniz. Aynı şekilde ucuz fiatlara özel bir daire kiralayabilirsiniz. Belgrad’ta çok sayıda ekonomik otel bulabilirsiniz. Bu linkten size tavsiye edeceğimiz otellere bakabilirsiniz.
Yeni Belgrad (Novi Beograd) bölgesinde daha çok zincir oteller, lüks sınıfına giren otelleri bulabilirsiniz. Hyatt Regency Belgrade, Crowne Plaza Hotel, Holiday Inn gibi oteller bu bölgededirler. Yeni Belgrad, ayrıca geniş caddeleri, alış-veriş merkezleri, sinema komleksleri, spor alanları ve büyük parkları ile rahat bir yerleşim yeridir. Trafiği, gürültüsü daha azdır. Eski Şehir’e uzaklığı yaklaşık 2 km’dir. Ulaşım ucuz olduğundan konforunu düşünen misafirleimiz için bu bölgeyi tavsiye edebiliriz. Toplu taşıma yada taksi ile 24 saat Eski Şehir’e (Stari Grad) kolaylıkla gidebilirsiniz. Bu bölgedeki Belgrad otellerine arama yaparak yada sizin için seçtiğimiz listeye göz atabilirsiniz.
Her iki bölgeyi, üzerlerinde 17 köprüyü barındıran Sava ve Tuna nehirleri ayırıyor. Her iki nehri ve muhteşem Yeni Belgrad manzarasını en iyi Kalemegdan’dan görebilirsiniz.
Booking.com
Para birimi
Sırbistan’ın para birimi Dinar’dır. Alış-verişi sadece Dinar ile veya kredi kartları ile yapabilirsiniz. Euro, Dolar veya diğer para birimleri ile alış-veriş yapamazsınız veya hesabı başka bir para birimi ile yapamazsınız. O yüzden Belgrad’a geldiğinizde yapmanız gerekenlerin başında para bozmak olmalı. Menjačnica tabelasını gördüğünüz yerler döviz bürolarıdır, buralardan para bozabilirsiniz. Şehir merkezinde adım başı bu döviz bürolarına (menjačnica) rastlayabilirsiniz. Bugün (09 Mart 2020) 1 Euro 117 Dinar’a denk geliyor. Havalimanında, giriş katında da bir kaç tane döviz bürosu mevcut. Bütün döviz bürolarında kurların aynı olduğunu göreceksiniz. Havaalanına ilk gelişinizde, sizi karşılayacak birileri yok ise, toplu taşıma veya taksi parası için dinarı alandaki döviz bürolarından temin edebilirsiniz. Yazının devamı…
Havalimanı – Belgrad Şehir Merkezi ulaşım
Türk Hava Yolları (Atatürk Havalimanı) her gün 2, Pegasus Havayolları (Sabiha Gökçen) haftada 4 ve Air Serbia’nın haftada 3 gün İstanbul’dan Belgrada tarifeli seferleri var. İstanbul’dan Belgrad’a uçuş mesafesi sadece 1 saat 20 dakika sürüyor. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi veya toplu taşıma ile ulaşabilirisiniz. 72 numaralı toplu taşıma otobüsü ve A1 numaralı minibüs servisleri ile şehir merkezi 30 dakika kadar sürüyor. Bilet ücretleri 300 Dinar (yaklaşık 2,5 Euro). Bileti şoförden araca binerken satın alabilirsiniz. 72 numaralı belediye otobüsü Eski Şehir merkezine sadece 500 metre uzaklıkta olan Zeleni Venac otobüs durağına kadar gider. A1 minibüs ise Slavija Meydanı’na (şehir merkezi yaklaşık 1 km) kadar gider. Havaalanı – şehir merkezi yazımızın devamı…
Belgrad Şehir içi ulaşım
1.7 milyon nüfusa sahip olan Belgrad şehir içi ulaşımı otobüs, tramvay ve troleybüs ile sağlanıyor. Ayrıca turistik mekanları gezdiren üstü açık otobüsler de turistler tarafından rağbet görüyor. Şehir içi toplu taşıma araçlarına binmeden önce biletinizi durakların yanındaki büfelerden alabilirsiniz. Biletler manyetik kartlar şeklinde olup istediğiniz miktarda kredi yükleyebilirsiniz. Araca bindikten sonra bütün araçlarda bulunan makineye okutuyorsunuz. Araçlara her kapıdan binip-inebiliyorsunuz, bir çok kişinin araçlara binerken bilet almadığını da göreceksiniz. Biletsiz binildiğinde zaman zaman yapılan kontrollerde 2.500 Dinar (yaklaşık 21 Euro) ceza vermek durumunda kalabilirsiniz. Belgrad Şehiriçi Ulaşım Rehberi‘ne buradan bakınız.
Belgrad’ta Neler yapmalı?
Herkesin zevkine göre Belgrad çeşitli olanaklar sunar. Müzeleri, tarihi binaları, başlıca turistik bölgeleri ve mekanları gezebilirsiniz. Yada Kneza Mihailova Caddesinde kısa bir yürüyüşe çıkabilir, yolda bir cafede mola verirken Türk Kahvesi içebilirsiniz. Türk Kahvesi’ni bir çok cafe cezve ile servis yapar. Türk Kahvesine çok düşkün insanlardır. Belgrad Turizm Ofisi çok organize bir şekilde çalışır, turistin Belgrad’ta rahat bir tatil geçirmesi için hemen her dilde broşür ve harita dağıtır. Kentin birçok noktasında Belgrad Turizm Ofisi’nin bürolarına rastlayabilirsiniz. Sırbistan’ın diğer kentlerine de ait haritalar ve bilgiler bulabilirsiniz. Akıllı telefonu olan misafirlerimiz “Belgrade Talking” adlı Belgrad kent rehberi uygulamasını indirebilirler, bu uygulama bir çok konuda size rehberlik edecektir. Belgrad Turizm Ofisi’nin resmi web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Belgrad hakkında sayfamızı sürekli güncelleyeceğiz, o yüzden web sayfamızı belli aralıklar ile ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.