İçindekiler
Sırp Mutfağı: Belgrad’da Nerede Yenir, Ne Yenir, Ne içilir?
Adına, başkenti olduğu Sırbistan’dan daha aşina olduğumuz Belgrad, yemek konusunda bize yakın duran bir kent. Zaten çorba, börek, sütlaç, “rahatluk” ya da “ratluk” da denilen lokum ve daha pek çok yemek ismi Türkçeden Sırpçaya geçmiş. Hal böyle olunca, yiyecek bulmakta da, sipariş vermekte de pek zorluk çekmiyorsunuz!
Sırbistan’ın et ağırlıklı zengin bir mutfağı var, ayrıca hamur işleri çok başarılı. Sırp mutfağının yerel lezzetlerini tadabileceğiniz Belgrad’da aynı zamanda Balkanlara özgü lezzetler de var.
Sırpların günlük hayatında, yemek kültürü önemli bir yere sahiptir. “Can Boğazdan gelir” atasözü Sırbistan için söylenmiş olsa gerek. Misafirperverliklerini, sahip oldukları zengin Sırbistan mutfağı ile ifade etmeyi ve misafirlerini bu yolla memnun etmeyi gelenek haline getirmişler.
Sırp mutfağı aslında özel bir tür olarak yok. Türk, İtalyan, Fransız, Akdeniz veya Lübnan mutfakları gibi ünlü değil. Sırbistan mutfağı, geçmişte bu bölgeyi işgal eden milletlerin yemek kültürü tarafından etkilenmiştir diyebiliriz. Yemek kültürleri bir bakıma daha çok Türk, Yunan ve Fars gibi ülke mutfakları etkisi altında kalmıştır. Yemeklerin hazırlanış şekilleri incelendiğinde kolayca bir çok farklı kültürden etkilendiğini söyleyebiliriz.
Örneğin Vojvodina’ya (Kuzey Sırbistan bölgesi) bakıldığında hala Macar (eski Avusturya-Macar) yemek kültürü etkisi belirgin olarak fark edilir. Öte yandan beş asır Türk yönetiminin hüküm sürdüğü Güney Sırbistan’da Türk mutfağının etkisi çok bariz bir şekilde hissedilmektedir.
Bunların neticesinde tarihsel koşullar, farklı mutfakların karışımı olan Sırp mutfağının karakteristik şeklini vermiştir. Sırbistan’da yenilen her yemek aslında bir başka ülke mutfağı olan yemeklerin farklı şekilde yapılmış halidir.
Sırp mutfağı genellikle çok lezzetli ve bir çok baharat ile tadlandırılır. Tuz, acı biber, maydanoz, fesleğen ve sarımsak ile zenginleştirilmiştir. Yemeklerinde bol et kullandıklarından alış-veriş yaparken et ürünlerini alacakları kasapları seçerken özen gösterirler.
Sırplar yemeklerin yanında somun ekmek, proja (mısır ekmeği) ve pogača (poğaça) tüketmeyi seviyorlar. Popüler Sırp yemekleri şunlardır: lahana, fasulye, sulu ev yemekleri, kebaplar, çorbalar ve haşlanmış sebzeli yemeklerdir.
Osmanlılar senelerce bu topraklarda kalmış, o yüzden nerede ise yemek isimlerinin tamamı Türkçe. Çorbaya Čorba diyorlar. Dolma, sarma, börek (burek), güveç (guvec), salata, pilav, kebab (čevap), köfte (ćufte) gibi yemek isimleri Türkçe’dir. Gördüğünüz gibi Sırp mutfağında bir çok yemek isimleri Türkçe ve günümüze kadar aynen muhafaza edilmiş.
Tatlılarda da yemeklere benzer bir çok Türkçe isimler var. Tulumba, baklava, sütlaç (sutlijaš) ve lokum (rahatluk yada ratluk) gibi çoğu tatlılar da Türkçe isimlerini korumuş.
Bu arada hatırlatalım, kaşık (kašuk) ve sofraya da sofra diyorlar. Yemeklerden sonra Türk kahvesi (Turska kafa) isterseniz, size Türk kahvesi geliyor. Çay da zaten čaj (telaffuzu çay) olarak adlandırılıyor. Ancak Sırplar’da çay içme hiç yaygın değil. Çayın yerini bu ülkede kahve almış.
Sırp mutfağı Orta Avrupa ve yerel Balkan yemeklerinden oluşan zengin bir çeşitlilik sunuyor. Restoran ve kafanaların (geleneksel ev yemekleri sunan, akşamları müzik ve eğlencenin bol olduğu mekanlar) yanı sıra, Sırplar fast food kültürünü de çok benimsemişler. Özellikle öğle yemekleri için şehrin hemen her köşesinde bulunan fast food büfeleri ve pekara (fırın, börekçi) gibi yerlere ilgi çoktur. Bu tür yerlerden çok ucuza lezzetli sandviç, börek, pizza ve hamur işleri gibi hazır yemekler bulmak mümkün.
Belgrad’da yeme-içme konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz. Her damak tadına göre bir yemek çeşidi bulmak mümkün. Sırbistan’ın yerel mutfağı dışında Türk, Yunan, Çin, İtalyan ve Meksika yemeklerini sunan restoranların sayısı az değil.
Sadece Belgrad şehir merkezinde bile birkaç yüz restoran ve kafe var! Belgrad’ın en önemli özelliklerinden biri yemek ve içecek kültürüdür. Belgradlılar restoran ve kafelerde zaman geçirmeyi severler. Bir yada iki içecek ile başlanan bu etkinlikler genellikle uzun sohbetlerin ardından güzel bir yemek keyfi takip eder. Bu nedenle bir şey kesindir, Belgrad’da asla aç kalmazsınız. Restoranlarda sunulan yemekler genellikle gerektiğinden büyük porsiyonlar halinde servis edilir.
Sırp mutfağı, sadece et ürünleri üzerine değil elbette. Tüm restoranlarda et yemekleri dışında birçok diğer seçenekler de sunuluyor. Yine de, burada hazırlanan Çevapçiçi (Ćevapćići)’nin tadına bakmanızı öneririm.
Diğer birçok dünya başkenti gibi, Belgrad restoranları da uluslararası mutfaklardan geniş bir yelpaze sunuyor. Yerel malzemelerle yapılan, uluslararası şefler tarafından hazırlanan Lübnan, Tay, Hint, Fransız veya Çin yemeklerinin tadına bir çok seçkin restoranda bakabilirsiniz.
Zengin ve çeşitli yemek alternatiflerine rağmen Belgrad, vejetaryen yemekler sunan restoranlardan yoksundur. Kentte bu tür restoranların sayısı çok azdır. Restoranların menülerinde bulunan vejetaryen yemeklerin çoğu ise salata ve sebzeli yemeklerden oluşuyor. Ancak, kaymağın yanında taze peynir ve fırınlanmış patates ya da sıcak lepinja (pide) veya proja (mısır ekmeği) sipariş ederseniz, kesinlikle pişman olmayacak veya aç kalmayacaksınız.
“Aşk Boğazdan Gelir” atasözü doğru ise Belgrad’a aşık olacağınızı ve tekrar geleceğinize eminim.
Et Yemekleri, Et Ürünleri
Belgrad’a geldiğiniz zaman bol bol et yemeye hazır olun. Tüm Balkan ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan’da da et ürünlerinin tüketimi çok yüksek. Sırbistan yeme-içme ürünleri konusunda Türkiye’den daha ucuz bir ülke. Belgrad geziniz sırasında et ürünlerini kesinlikle denemenizi öneririm.
“Belgrad ve Sırp mutfağı hakkında bir noktaya dikkatiniz çekmek isterim: Vejeteryansanız veya herhangi bir diyet uyguluyorsanız buranın yemeklerinin yüksek kalori oranlarına sahip olduğunu, çok miktarda et ve süt ürünleri içerdiğini hatırlatmak isterim.”
Çok tüketilen et ve süt ürünleri yanında Sırp mutfağı, vejeteryan ve diyet uygulayan misafirler için sebze veya sebzeli yemek alternatiflerini de bol miktarda bulmak mümkün.
Batı Avrupa ülkelerinde et yemekleri daha çok domuz etinden yapıldığından hep sıkıntı yaşamışımdır. Sırp mutfağında ise dana ve koyun etinden yapılan yemek çeşitlerinin bolluğu sizi sevindirecektir. Garsonlardan domuz eti ihtiva etmeyen yemekleri önermelerini isteyebilirsiniz.
Ćevapi veya Ćevapčići
Ćevapi veya ćevapčići olarak adlandırılan bu yemek, İnegöl köftesine benzeyen çok ünlü bir kebap çeşididir. Sırp ćevapčići dana, kuzu, domuz eti veya karışık da yapılabiliyor. Kıyma ve değişik baharatlar ile hazırlanır. Bir porsiyonu genellikle 5-10 tane köfteden oluşur. Bir tabak içinde, somun ekmek yada pide arasına konularak servis edilir. İnce kıyılmış soğan, kaymak, süzme peynir, kıyılmış kırmızı biber gibi lezzetini artıracak malzemeler de yanında ücretsiz olarak verilir.
Ćevapćići’yi Belgrad seyahatiniz sırasında mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız. Hem ucuz hem çok lezzetli hem de çok ucuz. Bulunması da çok kolay; büfelerde, restoranlarda ve fast food satılan yerlerde kolayca bulabilirsiniz.
Pljeskavica
Pljeskavica (Türkçe telaffuz: Plyeskavisa) çok popüler bir et yemeğidir; büyük hamburger köftesi gibidir. Çoğunlukla fast food büfelerinde ve ayaküstü yenen restoranlarda bulunan pljeskavica çok ucuz ve lezzetlidir. Sipariş edildiğinde yanında kaymak, çeşitli soslar, salata ve mezeler de ücretsiz olarak servis edilir. Restoranlarda ayrıca tabaklarda yukarıda saydığım mezeler ile birlikte servis edilir.
Leskovačka pljeskavica (adını Leskovac kasabasından almıştır) en ünlü pljeskavica çeşididir. Dana eti veya domuz eti içeren kıyma ile yapılır. Çeşitli baharatlarla yapılan bu et yemeği yanında çoğunlukla ince kıyılmış soğan ile servis edilir. Leskovačka çeşidi yanında Šarska ve Hajdučka türleri de çok meşhurdur. Šarska pljeskavica dana eti ve kaşar peyniri karışımı ile yapılır. Hajdučka pljeskavica ise domuz eti ile sığır eti karışımından yapılır.
Son zamanlarda, pljeskavica Avrupa ülkelerinde de popülerlik kazanmıştır. Bunun sonucunda Almanya, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerde bulunan fast food restoranlarında bulmak mümkün.
Pečenje
Pečenje temelde kavrulmuş yada kızartılmış dana, kuzu, keçi veya domuz etinden yapılır. Bu kebap çeşidi genellikle düğün veya Slava olarak bilinen dini günlerdedeki kutlamalar için hazırlanan popüler bir Sırbistan yemeğidir. Pečenje bazen çok yağlı olabiliyor, özellikle soğuk olarak servis edildiğinde.
Viyana Usulü Şinitzel
Sırbistan’da Bečka šnicla olarak bilinen bu yemek türü de çok meşhurdur. Kemiksiz et ile yapılan ve geleneksel Avusturya yemeği olan Bečka šnicla, değişik varyasyonları ile tüm dünyada mevcuttur. Avusturya ve Alman mutfağında önemli bir yeri vardır.
Karađorđeva Šnicla
Halk arasında “Kızların Rüyası” olarak da anılan, Karađorđeva (Kara corceva olarak okunur) bir şeşit biftektir. Sırp Prensi Karađorđeva’dan almıştır adını. Dana veya domuz etinden yapılan biftek, bir rulo şeklindedir. Tavada pişirilen veya kızartılan bu yemek çeşidi haşlanmış yada kızartılmış patates ve tartar sosu ile servis edilir.
Çorba, Güveç gibi Sulu Yemekler
Sarma
Adını Türkçe’den alan Sarma tüm Balkan ülkelerinde bu isim ile anılır. Sırbistan’da sıkça tüketilen ve çok sevilen sarma bizim sarmalara göre biraz farklılıklar gösterir. Bizdeki gibi lahana veya asma yaprağı ile yapılan sarma, pirinç ve bol miktarda kıyma içerir. En popüler olanı lahana sarmasıdır. Bazı insanlar, pavlaka denilen bir çeşit yoğurt ile yemeyi tercih ederler.
Balık Çorbası (Riblja čorba)
Riblja čorba olarak bilinen balık çorbası Belgrad’da çok meşhur ve sık yenilen (içilen) bir çorba çeşididir. Sava ve Tuna nehirleri üzerine kurulu restoranlara yolunuz düşerse geleneksel balık çorbasının tadına bakmanızı tavsiye ederim. Çoğu kişinin çok lezzetli bulduğu balık çorbasını özellikle nehir kenarında bulunan restoranlarda çok iyi yapıyorlar. Domates suyu ve kırmızı biber ile yapılan balık güvecini (Riblji paprikaš) de denediğinizden emin olun.
Biber Dolması (Punjene Paprike)
Punjene paprike yada biber dolması olarak adlandırılan bu yemeğin de Sırbistan mutfağında önemli bir yeri vardır. İri biberlerin içinin kırmızı biber, domates sosu, et ve pirinç karışımı ile doldurulması şeklinde yapılır. Kırmızı yada yeşil dolmalık biberler ile yapılan Punjene paprike yumurta, çeşitli baharatlar, tuz, domates, kıyma ve pirinç de ihtiva eder.
İşkembe Çorbası (Škembići)
İşkembe çorbasının Doğu Avrupa mutfağında birçok çeşidi mevcut. Sırbistan’da, Škembići’nin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan ve Sırbistan’ın bilinen en eski yemeklerinden biridir. Bizden farklı olarak güveç şeklinde, sebze ve çeşitli baharatlar ile yapılan bu yemek haşlanmış patates ile servis edilir.
En Güzel Hamur İşi Yemekleri
Su böreği (Gibanica)
Bizdeki su böreğine çok benzer şekilde yapılıyor. Tadı ve görünüşü itibari ile de aynı sayılır. Sırbistan’da en çok tüketilen bir hamur işi yemeğidir. İnce hamur katmanları arasına peynir doldurularak yapılan Gibanica’nın üzerine genellikle yumurta serilir.
Börek (burek)
Bu konuda söylenecek fazla bir şey yok sanırım. Adını Türkçe’den alan börek (burek) tüm Balkan ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan’da da fırınlarda satılan en yaygın hamur işidir. Çok lezzetli ve ucuz olan börek, şehrin hemen her sokağında bulunan ve 24/7 saat açık olan bir çok börekçiden alınabilir. Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike) yakınında bulunan Toma adlı börekçide bu lezzetleri tadabilirsiniz. Fırınların vitrinlerini süsleyen börekler kıymalı, peynirli ve patatesli olarak bulunur. Pita olarak adlandırılan börek çeşitleri ise Boşnak börekleridir.
Mısır Ekmeği (Proja)
Proja mısır unundan yapılmış bir Sırp ekmeğidir. Yoksulluk dönemi olan 1950’li yıllarda yaygın olan bu ekmek çeşidi günümüzde de çok popüler. Daha havalı olan bu ekmek çeşidine de projara deniliyor.
Salata ve Mezeler
Šopska ve Sırp Salatası
Bu iki salata çeşidi hemen hemen aynıdır. Šopskanın Sırpska salatadan tek farkı üzerine peynir rendelenmiş olmasıdır. Bu salatalar bizim çoban salatasına çok benzerler. Domates ve salatalık parçaları daha iri olarak doğranmıştır. Temelde domates, soğan, biber, salatalık ve beyaz peynir ile yapılır.
Havyar (Ajvar)
Ajvar ekmek üzerine sürülerek, garnitür olarak, ya da bir salata şeklinde tüketilebilir. Patlıcan, sarımsak, biber ve kırmızı biber ile yapılır.
Ajvar Sırp mutfağında uzun zamandır bulunur. Bu nedenle “Sırp havyarı yada Sırp sebze salatası” olarak da bilinir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya genelinde popüler bir salata (garnitür) çeşidi olarak bilinirdi ve günümüzde ise tüm Balkanlar’da da meşhurdur.
Bazı üreticiler düşük kaliteye yol açan pişmiş biber kullanırken orijinal ev yapımı ajvar ise közlenmiş biberden yapılır. Içerisinde bulundurduğu biber miktarına ve biber türüne bağlı olarak tatlı, mayhoş ya da çok acı olabilir.
Urnebes
Niş ve Güney Sırbistan bölgesinde çok kullanılır. Sırp mutfağına bir çeşit salata olarak girmiştir. Acı biber, peynir, tuz ve diğer baharat çeşitleri ile yapılan bir salata yada garnitür türüdür. Kırmızı rengini acı kırmızı biberden alıyor. Yine biber türüne ve miktarına bağlı olarak, urnebes çok acı yada az acılı olabiliyor.
Genellikle, ızgarada yapılan kebap yemekleri için bir garnitür olarak servis edilir. Bazen sarımsak da içerebiliyor.
Kaymak (Kajmak)
Bir Türk yemeği olan Kaymak Sırbistan ve Balkanlar’da çokça tüketilir. Ćevapćići, pljeskavica ve diğer kebap yada et ürünleri ile servis edilir. Çok kişi de tereyağı gibi ekmeğin üzerine sürerek de yer.
Tatlılar
Baklava
Osmanlılar döneminden Sırp mutfağına giren baklava oldukça meşhurdur. Bizde olduğu kadar çok çeşidi yok ama yapılışı ve tadı da bizdeki gibidir. Türkiye’de yapılan baklava kadar güzel olmasa da en çok tüketilen bir tatlı çeşididir. Bizim baklavalara göre de daha az tatlıdır sanırım. Baklava Sırpça’da da yazıldığı gibi okunur.
Krofne
Diğer meşhur bir tatlı çeşidi olan Krofne, marmelat, jöle, reçel veya çikolata ile yapılan bir çörektir. Ayrıca krema veya krem ile de yapılır, ancak bu çeşidi genellikle daha az yaygındır.
Palačinke (Krep)
Palačinke Orta ve Doğu Avrupa’da yaygın bir krep tatlısıdır. Belgrad’da sadece palačinke yapan yerlerin sayısı hiç de az değildir. Belgrad’da bulunduğunuz süre içinde palačinke tatmanızı tavsiye ederim. Çok çeşidi bulunan bu tatlı türürnün en yaygın olanları çikolatalı, fındıklı, cevizli, bisküvili, ya da ballı olarak servis edilenleridir.
Palačinke’nin tatlı çeşitleri yanında jambon türleri, peynirli ve tuzlu versiyonları da vardır.
Lokum (Rahatluk yada Ratluk)
Sırbistan’da bizim kültürümüze dair bırakın bir şeyi, bir sürü şey bulmak mümkün. İşte bunun en güzel örneklerinden biri, bildiğimiz lokum. Osmanlılar zamanında boğaz rahatlatan anlamına gelen lokum, Sırbistan’da her yerde görebilirsiniz. Kimimizin çok beğendiği birşeyi gördüğü zaman ohh maşallah, lokum gibi dediği, yada kız istemeye giderken kültürümüzün en önemli geleneğinin parçası olan lokumu bu topraklarda görmek mümkün. Aynı bizim usullerle yapılıyor. Osmanlılar’dan beri lokum bu topraklarda üretiliyor. Burada lokum nasıl söyleniyor biliyor musunuz? Rahatluk yada ratluk! Yani boğazı rahatlatan, insanı rahatlatan anlamına geldiğinden dolayı rahat kelimesi ile lokumu birbirinden ayırmamışlar ve rahatluk olarak isimlendirmişler. Burada lokumu tattıktan sonra tarafsız olarak size aynı mı değil mi söyleyeyim hemen. Gerçekten güzel yapıyorlar, tadı aynı bizimkisi gibi.
Osmanlıların bıraktığı tüm kültür, tüm detaylar bugün halen Sırbistan’da yaşatılıyor. Lokum, ülkenin en çok satan tatlılarından. Aynı şekilde yemek kültürümüz ve diğer bir çok Osmanlı eserleri de bugün hala Sırbistan’da yaşatılıyor. Türkiye’ye hiç de uzak olmayan güzel Belgrad şehrini görmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Belgrad’a gidecekler için ‘Belgrad’da Nerede Yenir’ sorusuna aşağıda sıralayacağımız restoranları önerebiliriz.
Belgrad Türk Restoranı: Belgrad’da Türk yemekleri
Turkuaz Türk Restoranı %100 helal. Bursa İskender ve et yaprak dönerin yanısıra geniş kebap menüsü ve sulu yemek çeşitleri ile orijinal Türk lezzetlerini misafirlerine sunmakta. Mekan ferah ve tam anlamıyla merkezde. Opera binası ile Marriot Hotel arasında, Trg Republike’deki at heykeline bakıyor. Özleyenler için Gaziantep baklavaları da servis edilmekte.
Adress: Dositejeva 1A, Belgrad
Instagram ve Facebook sayfaları bu linklerden ulaşabilirsiniz.
BOUTIQUE
Knez Mihailova Caddesi’nin hemen başında, Trg Republike meydanındadır. Konum itibari ile çok merkezidir. Çok kalabalık bir sokağın üzerinde olan bu restoranın önünden her gün yaklaşık yarım milyon insan geçer.
Adres: Trg Republike 3, www.boutiquerestoran.com
FRANŠ RESTORAN
25 yıldır Belgradlılar’a hizmet veren bu seçkin restorana herkesin mutlaka gitmesini öneririz. Bütün yemek çeşitlerini itina ile hazırladıkları Türkçe menüde bulabilirsiniz. Restoran çalışanlarının hemen hepsi bir kaç Türkçe kelime öğrenmiş, Türk misafirlerine Türkçe servis vermeye çalışıyorlar. Çok iyi servislerinin yanında herkesin damak tadına göre yemek çeşitlerini bulabileceğiniz bu restoranı kesinlikle öneririz. Belgrad şehir merkezinin biraz dışında olan Franş Restoran’a taksi ile gidebilirsiniz.
Restoran: 09:00 – 24:00 saatleri arasında açık.
Adres: Bulevar oslobođenja 18a, Voždovac
https://www.frans.rs
RESTORAN IGUANA
www.iguana.rs
Restoran: 10:00 – 02:00 saatleri arasında açık.
Adres: Karađorđeva 2-4 (Beton hala), Stari Grad
Iguana Restoran şehir merkezine çok yakın, nehir kenarına kurulmuş şık bir restoran. Burada her akşam canlı jazz müzik dinleyebilir, seçkin yemeklerden tadabilirsiniz.
Nehir manzaralı bu restoran, jazz müzik, şarap severler için ideal bir restoran. Iguana Restoran’a giderseniz, limonlu cheese cake mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Yemek Molası İçin…
Tri Šešira Restaurant: Bohem semt Skadarlija’da yer alan restoran geleneksel dekorasyonu, yemekleri ve müzikleriyle kentin en ünlü mekanı. www.trisesira.rs
Pekara Toma: Kentin en ünlü fırını burası. Cumhuriyet Meydanı’na çok yakın. Kek, börek, pastanın yanında lazanya ve sandviç de bulunuyor. www.pekaratoma.rs
Fran’s Restaurant: Neredeyse 30 yıldır hizmet veren restoranın Türkçe mönüsü de bulunuyor. Her ne kadar merkezin biraz dışında da olsa, yemeklerinin lezzeti buna değiyor. www.frans.rs
Ergün Polat
2016 yılında gittiğim Sırbistan’da mutfak kültürü adına hiç yabancılık çekmedim kaldı ki diğer Avrupa ülkelerinde bulamadığım bizim tarzımızın aynısı kahvaltıyı otelde görünce şok olmuştum. Mutfak neredeyse birebir aynısı sadece domuz şarküteri ayırıyor, ha bir de demleme çay yok. Restoranlara gelince çoğu kez Boşnak kökenli restoranlarda yemek yedim ve gerçekten bize karşı çok samimiler. Aynı zamanda Yunan restaurantı varsa ki ben Belgrad’da Taverna’da bir gece bulundum garsonu Yunan’dı ve Türklere karşı çok sıcakkanlı idi. Sirplar genelde önce çok asabi görünürler ama eğer dürüst davranırsanız size karşı yelkenleri suya indiriyorlar, ben bir mekanda çantamı masada unuttuğumda tartıştığım garson beni uyarmıştı çantamı almam için. Ayrıca Knez Mhajla caddesinde bir Yunan ressamla olan muhabbetimizi hiç unutamam çantasından bana lahana sarması çıkarıp ikram etmişti. Tabi bazı aksi durumlarda yaşamadım değil taksiciler çok tehlikeli haberiniz olsun. Ben şükür hiç taksiye binmedim orada da Türk buldum ve onunla ulaşımı sağladım. Şunu iyi bilin dünyanın neresine giderseniz gidin dikkatle baktığınızda bir Türk bulursunuz. Belgrad güzel ve ucuz bir şehir gezmenizde fayda var.
Mine
Merhaba 9-14 Şubat arası Belgrad da olacağız . Hava şartları nasıl olur bilgi verebilir misiniz ? Teşekkürler
Savaş
Manufaktura restoranda sanırım ırkçı muameleye maruz kaldık. Bir akşam gittik, dışarda canlı müzik vardı. Bize rezervasyon olup olmadığını sordular. Yok dedik. O halde yarına rezervasyon yapalım dedik. Canlı müzik var mı dedik, her akşam var dediler. Biz de rezervasyon yaptırdık ve gittik. Ertesi akşam tam saatinde gittik. Müzik yoktu. Rezervasyonumuz olmasına rağmen kimse bize merhaba ya da hoşgeldiniz demedi. Biz içeri girmek zorunda kaldık ve iki kez hello dememize rağmen yüzümüze bakmayıp, sırıtarak yanımızdan geçen pişmiş kelle gibi gülen biri vardı. Birini daha gördük kapıdayız, ayaktayız bebekle. Bir gsrson daha elinin tersiyle bizi itip geçti. Ne yüzümüze baktı ne de dinledi. Rezervasyon alan adamı gördük. O nihayet bize masa verdi. Sonra yüzümüze bakmayan ve iten garsonlara baktım. Kendi vatandaşlarına kahkahalar saçıyordu. Eşim gidelim dedi ama bebek açtı. Sonra daha kibar bir garson geldi İngilizce bilen. Siparişi alırken müzik olup olmadığını sorduk. İçeride var ama sizin rez dışarısı için ve 1 saat sonra yağmur yağacak dedi. Peki ben ne yapacağım deyince sorayım bakalım içeride yer var mı dedi. Rica minnet size yer ayarladım dedi. Kendilerine çok şükrettik(!). Yemekler geldi, güzeldi ama ne peçete alabildik ne bebek koltuğu ne de küçük bir kaşık! İçki bile söyleyemedik çünkü servis yoktu. 2 et yemeği, iki içki, iki meze 3bin küsur ödedik ve kalkıyorduk ki did you enjoy deme gafletinde bulundu. Biz de rezaletti tabi eğer umrunuzudaysa dedik ve bahşiş bırakmadan ayrıldık. Gecemiz mahvolmuş, bebeğimiz aç, ellerimiz ve ağzımızı bile silemeden ayrıldık. Bu arada bir Türk çift geldi. Bizi iten ırkçı olduğunu sandığım garson bağıra bağıra HOLLOOOO WELCOOOOM HOLLOOO diye bağırdı tam bir afedersiniz ama öküz gibi. Çift arkasını dönüp gitti. Keşke biz de öyle yapsaydık. Size de tavsiyem arkanızı bu restorana verin ve arkanıza bakmayın. 13.08.2019 21:00
İbrahim Yolcu
Aynı şekilde biz de benzer bir olay yaşadık. Bu Restaurant ta garsonlar Türkleri sevmiyorlar. Başkaları ile ilgilenirken size bilerek bakmıyorlar. Excuse me diyince görmüyormusun doluyum diyor, gelince çabuk söyle ne diyeceksen, ye de kalk hemen modundalar. Aynı zamanda yan masanızla iki saat muhabbet ediyorlar. Manufaktura net olarak Türklere gelmeyin gelirseniz böyle muamele görürsünüz diyor davranışı ile maalesef.
Savaş
Size katılıyorum. Bu sitedeki öneri nedeniyle buraya gittim ve asabım bozuldu. Bunlara para kazandırmak ağrıma gitti. Şimdi site yöneticisine yazacağım ve bu restoran hakkında insanları uyarmasını isteyeceğim.
Belgrad Gezi Rehberi
Merhabalar,
Yaşadığınız kötü deneyim için çok üzgünüm. Yorumlarınıza istinaden bu restoranı siteden kaldırdım. Yorumları ile katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.
Savaş
Teşekkürler. Aslında bu restoran hakkında bilgi veren bir not eklense daha mı iyi olurdu? Takdir sizin.
Alperen
Sayın yönetici insanları ırkçılık yaşamayacakları mekanları araştırıp yazarmısınız lütfen bu tür konular hakkında sizden rica ediyorum titiz davranınız
özay
bu restorana iki kez gittim ve tam aksi bir muamele ile karşılaştım. fakat sizin yazdığınızı görünce artık kimseye tavsiyede bulunmamaya karar verdim.
Savaş
Merhaba. Ne Belgrad ile ne de bu restoran ile ilgili hiçbir kastım yok. Yaşadığımı ve otururken bir çifte daha yapılanı gördüğümü yazdım. Saygısızca hareketleri ve çıkardığı sesleri görünce bunu ırkçılık olarak nitelendirdim. Diyelim ki bize bakan garson ırkçıydı, diğerleri değildi; Rezervasyon yaptırdım canlı müzik için. Dışarıda müzik yoktu. Yağmur yağdığı için içeri almışlar. Daha düzgün İngilizce konuşan bir garsona dedim ki yağmur yağarsa içeri mi alacaksınız? Hayır, orası ayrı dediler. Ne yani? Dışarıda yemek yiyip gitmemizi mi istiyorsunuz? Sizin için ne yapabilirim bakalım. Gidip geri geldi ve bir lütuf gibi içeride yeriniz hazır ben ayarladım dedi. Kaşık istedim, gelmedi. Masamda peçete veya mendil yoktu, istedim, gelmedi. Biz ilk içeri girdiğimizde bizi elleriyle itip, kibarca yüzüne soru sormama rağmen bize cevap bile vermediler. Yeni gelenleri, rezervasyonu olanları karşılayan biri yoktu. Hadi diyelim garson ırkçıydı. O zaman restoran yetersiz ve kalitesiz. Art Hotel restoranı mükemmeldi. Aynı fiyata çok daha iyi hizmet ve yemek vardı. Bir Yunan restoranı ve bir Fransız restoranına da gittik adı Moliere’di galiba. Oralarda sorun yaşamadık. İçki için oturduğumuz yerler de iyiydi. Sıcak değiller ama en azından standart (eşit) muamele gördük. Bunu yazmak bile asap bozucu. Bu gibi olayları paylaşmalı ve gerekiyorsa şikayet etmeli. Bütün keyfimi bozdular. Sizin bunu yaşamamanıza sevindim. Kime yapsalar kaldıramam.
Aliye
İyi günler, Ağustos sonu 3 gece 4 gün Belgrad da olucaz, yerel halkı ve yaşamlarını, yeme alışkanlıklarını öğrenmeyi seviyoruz. Araç kiralayarak yakın yerleri de gezebiliriz. Özellikle yemek konusunda çok ilgiliyiz. Belgrad da turlar da varmış, Önerileriniz
Belgrad Gezi Rehberi
Bana göre Belgrad turla gezilecek bir şehir değil. Bir rehber eşliğinde elbette daha rahat gezeceksiniz. Turla dolaşmak isterseniz https://balkanholidays.rs/ tavsiye ederim. Türkçe rehber ve destek de veriyorlar.
Mine Taşdemir
Merhaba,
10 Mayıs tarihinde eşimle birlikte 3 gece konaklamalı Belgrad turuna katılmak istiyoruz. Fakat turun otelinin konumu merkeze biraz uzak gibi geldi (Compass River City Botel). Biz ekstra turlara katılmadan kendimiz şehri dolaşmak istemekteyiz. Bu otel ve civarından merkeze ulaşım taksi dışında alternatifleri var mıdır? Otobüs, tramvay gibi vasıtalar için günlük biletler var mıdır ve nereden temin edilmektedir? Yahut bilet olmadan sadece para ödeyerek binebiliyor muyuz? Günlük 2 kişi için yanımızda ortalama ne kadar bulundurmamız gerekir? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Otelin yakınındaki ana caddeden şheir merkezine otobüsler geçiyor. 1 günlük, 3 günlük veya 5 günlük biletleri büfelerden, gazete bayilerinden alabilirsiniz. Ayrıca 90 dakikalık biletler de alabilirsiniz.Bileti şoförden de alabilirsiniz, ancak daha pahalı olacaktır.
Günlük kişi başı 20-25 Euro yetecektir diye düşünüyorum.
Kübra sever
Merhaba biz de eşim ve 1 yaşında bebeğimle bayramda Belgrad planı yapıyoruz ancak kafama yemeklerin helal olup olmadığı geldi müslüman bir ülke değil. Biz bi şekilde idare ederiz de bebeğime yedirecek bşyler bulmakta zorlanır mıyım acaba
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Kübra Hanım,
Belgrad’da helal restoran sayısı çok, bu konuda sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Türk restoranları (Turkuaz ve Dukat, ayrıca dönerciler de var), Lübnan restoranları (Hannan) ve arap restoranları var. Bunun dışında bir çok restoranlarda helal yemekler de var.
Meral
Merhabalar, Belgrad’a yerleşip bir mantı restorantı açmayı düşünüyorum.
Sizce iş yapma ihtimalim var mıdır?
Ne önerirsiniz?
Selen
Merhaba ocak 26 da belgrad turumuz var ve turun icinde ekstra olarak 1 tam günü içeren novi sad ve fasionpark.outlet turu var bu turu almamizi tavsiye edermisiniz yoksa o gunu belgradin icinde şehri yaşayarakmı geçirelim? Tesekkurler
Belgrad Gezi Rehberi
Belgrad’da kaç gün geçireceğinize bağlı. 2-3 gün kalacaksanız, o turu almanıza gerek yok derim. Ancak daha uzun kalacaksanız tura katılmakta fayda var. Belgrad’ı görmek için 2-3 gün yetecektir. Zamanınız varsa Novi Sad’ı görün derim. Ancak Fashion Park ilginç bir yer değil, alış-verişi Türkiye’de yapmak lazım :).
Seda
Merhabalar, yılbaşı gecesi bizim için güzel bir restoran tavsiye edebilir misiniz rica etsem,leziz yemek ile müzik eğlence barındıran 🙂 4 gece orada konaklayacagız; belgad için 4 gece çok dediler,günü birlik yakınlarda görebileceğimiz güzel bir bölge ya da şehir öneriniz olur mu? Çok tşkler
İpek
Merhaba,
Aralık ayı sonunda eşimle beraber Belgrad’da olacağız, özel bir günümüz için tavsiye edebileceğiniz bir restaurant var mı? Akşam yemeği için şık bir yer, jazz müzik olması da hoşumuza gider. Sizin önerilerinizden Iguana Restaurant hoşuma gitmişti aslında ama internette araştırdığımda kapalı olduğunu gördüm. Bu bilgi doğru mudur, güncel halini iletebilir misiniz?
Teşekkürler
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba İpek Hanım,
Iguana Restaurant’ın kapalı olduğunu sanmıyorum. Bunun dışında önerebileceğim restaurant LORENZO & KAKALAMBA (Jazz yok). Mutlaka Jazz Müzik de olsun diyorsanız Jazz Basta ve Jazz Café‘yi deneyebilirsiniz.
teoman
Merhaba akşam yemeği için hem müzik dinleyeceğimiz hemde güzel yöresel yemekler yiyebileceğimiz bir yer önerebilir misiniz. Teşekkürler
Belgrad Gezi Rehberi
Skadarlija’daki restoranları deneyebilirsiniz. Biraz turistik bir yer ancak güzel yerel restoranlar ve yerel yemekler var. Ayrıca merkezde olduğu içinde fazla aramanıza gerek yok. Dva Jelena, Tri Sesira, Sesir Moj ünlü restoranlardır.
Atakan
12 günlük ziyaretim sırasında beni en zorlayan konu yemekler oldu.Yiyecekler oldukça yağlı,su bile yağlı geldi.iyiki MCdonalds var o olmasa durum vahimdi.
Umut
Merhabalar,
Öncelikle çok faydalı bir siteniz var. Başka yerlerde farklı bloglardan bilgi alırken Belgrad için sizin yorumlarınız yeterli oldu.
19’unda Beerfest’in son gününde 18.00 gibi Belgrad’da olacağız, gece 00.00’da NoviSad’a otobüsümüz var. Bu sırada 4-5 saat valizimizi bırakıp festivale katılabileceğimiz Luggage Storage/Locker biliyor musunuz? Benim bulduklarım pazar olduğu için 22.00 gibi kapanıyor. Şimdiden teşekkür ederim.
Belgrad Gezi Rehberi
Çok üzgünüm, bu konuda bir bilgim yok. Belki herhangi bir otelin resepsiyonundan rica edebilirsiniz. Bence en iyi çözum bu.
İsmail
Belgrad’ta yapmadan dönmeyin dediğiniz üç şey nedir?
Belgrad Gezi Rehberi
Herkesin Belgrad’dan beklentisi farklı olduğundan bu sorunuza cevap vermek zor. Ancak ben yine de en çok ziyaret edilen 3 yeri size aşağıda yazayım.
1. Kalemegdan
2. Zemun ve Gardoş Kulesi
3. Skadarlija
İsmail
Bu hafta eşimle Belgrad olacağım 3 gece kalacağız ortalama ne kadar bütçe ayırmalıyız .müzelerde para istiyorlarmı? Teşekkür ederim
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
50 Euro günlük masraflarınız için yetecektir diye düşünüyorum. Herkesin harcama alışkanlıkları farklı olduğundan kesin birşey söylemek zor. Nikola Tesla Müzesi 500 Dinar, Tito Müzesi 400 Dinar. Bunun dışında gezilecek yerler ücretsiz.
Kadri Özsevim
Merhaba belgradgezi rehberi ekibi.
Belgradtaki başımdan geçen güvenlik hadisesini yazmıştım neden sildiniz anlamış değilim. Amacım buraya gelenlere bir fikir vermekti
Belgrad Gezi Rehberi
Arkadaşım, yorumunuzu silmedim. Sizin yorumunuz buradaki başlıkta. Siz konu bağlığını karıştırdığınız için bulamadınız sanırım. Bende sansür yok :). Katkılarınız için teşekkür ederim.
Ayhan
Merhaba,Eylül ayında Belgrad’a arabayla gelerek Zrenjaninski put 27, Belgrad adresinde otoparkı da olduğu için bir daire kiralamak ve 2 gün kalmak istiyoruz. Güvenlik ve merkeze ulaşım konusunda bir sorun yaşar mıyız?
Sizin önerileriniz neler olur? teşekkür ederim
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Ayhan Bey,
Sanırım sizinle bu konuda WhatsApp’tan görüştük, ben yinede kısaca burada yazayım. Güvenlik konusunda hiç bir endişeniz olmasın, Belgrad güvenli bir şehir. Zrenjaninski put Belgrad merkeze biraz uzak, ancak buradan merkeze giden bir kaç tane toplu taşıma aracı bulabilirsiniz. Ancak gece 22:00’dan sonra toplu taşıma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu durumda taksi kullanmak isteyebilirsiniz. Taksi ile yaklaşık 600 Dinar tutacağını düşünüyorum.
RUŞEN
Merhabalar eylül ayında eşimle beraber belgrad gidiş üsküp dönüş olacak şekilde uçak bileti aldık havalimanından bristol otele nasil gidebiliriz ve çok merak ettiğin 1 şeyde 2 gün sonra saraybosnaya gecicez nasil gecmemizi önerirsiniz trenle gidebilirmiyiz tren yok ise otobüsle günde 1 veya 2 otobüs kalkiyomus belgrada gittiğimizde hemen otobüs bileti almalimiyiz
Belgrad Gezi Rehberi
Havalimanından Bristol Otel’e 72 numaralı otobüs ile son durağa kadar gidiniz. Kalacağınız otel buradan 700 metre uzaklıkta olacaktır.
Belgrad’dan Saraybosna’ya minibüs ile gitmenizi tavsiye ederim. Bu adresten daha fazla bilgi edinebilirsiniz. https://geatours.rs/en/minibus-transfer/sarajevo/. Bu minibüs servisi sizi kaldığınız yerden alıp, Saraybosna’da gideceğiniz adrese bırakıyor. O yüzden otobüsten daha iyi ve fiyatı da sadece 5 Euro daha yüksek. Otobüs ile gitmek isterseniz, her iki saatte Saraybosna’ya otobüs bulabilirsiniz. Tren de var, ama tavsiye etmiyorum, çok yavaş ve eski trenler.
Kerem
Arkadaşlar Belgrad da gazianteplilerin dükkanı var asla ama asla oradan yemek yemeyin ve Türküz de demeyin aşırı pahalı kazıkçılar
Tuğba
Merhaba. Salı akşam 9 gibi Belgrad’da olacağım. Otel Cumhuriyet meydanına 10 dk mesafede. Yemek için nereyi önerirsiniz ? Domuz eti olmaması benim için önemli. Ve yemek yeme mekanları kaça kadar açık. Teşekkür ederim.
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Cumhuriyet Meydanı’na yakın bir çok restoran var. Hemen hepsinde domuz eti içermeyen yemekler sipariş edebilirsiniz. Skadarlija’daki restoranlar ve Walter’a özellikle bakabilirsiniz. walter.rs/kontakt
şenol
peki iyi domuz eti nerede var
Murat
Merhaba,
yemeklerde kullanılan yağ domuz yağı mıdır ? Mesela dana eti istesek yada patates istesek kızarttıkları yağ nedir? onu nasıl sorarız ?
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Murat Bey,
Yemeklerde domuz yağı kullandıklarını hiç duymadım. Ayrıca kimse patates kızartmasını domuz yağında yapmıyor. Ama bu konularda çok titiz iseniz, Belgrad’da yeterince helal (halal) restoranlar var. Bu restoranlarda gönül rahatlığı ile herşeyi yiyebilirsiniz.
Murat
belgrad havaalanın’ dan Holiday Inn Express Belgrade oteline nasıl gidebilirim. Ayrıca belgrad dan Novi Sad’a nasıl gidebilirim. Novi sad gidiş-dönüş saatleri nasıldır. Teşekkürler.
Belgrad Gezi Rehberi
Size daha önce cevap veremediğim için üzgünüm.
Havaalanından A1 ile son durak olan Trg Slavija’ya kadar giderseniz Holiday Inn Express oteli yaklaşık 1,5 km uzaklığınızda olacaktır. Buradan tramvay veya şehiriçi otobüsleri ile devam edebilirsiniz. Ayrıca buradan itibaren taksi ile gitmek isterseniz yaklaşık 350 Dinar tutacaktır.
Samet
Merhaba Havaalnından courtyard by marriott otele nasıl gidebiliriz ? Veya taksi ne kadar tutar
Belgrad Gezi Rehberi
Havaalanından Marriott Courtyard otele 72 no’lu otobüs ile son durağa kadar giderseniz, otel yaklaşık 400 metre uzaklığınızda olacaktır. Taksi ile gitmek isterseniz yaklaşık 1500 Dinar (13 Euro) tutacaktır. Taksi ile gitmeyi düşünürseniz, Pink Taxi’yi tercih ediniz.
Ozge
Merhabalar esim ve ben 5 mayis ve 7 mayis atasinda hotel moskovada kalıcaz.nokta atisi olan kültürel yerleri en sevilen yemeyi tatlıları,alışveriş için önerebileceğiniz yeer ve aksam en iyi eglenebilecegimiz mekanları nereler acaba??
SİMGE
Merhabalar ,
14 Nisan tarihinde Belgrad seyahatimiz olacak. Dominic Smart Luxury otelde konaklayacağız.
Nikola Tesla havalimanından otele nasıl gidebiliriz ? Birde Pazar akşamı bir çok yerin kapalı olduğunu belirtmişsiniz. Bahsetmiş olduğunuz restoranların hangisinda güzel bir akşam yemeği yiyebiliriz ?
Teşekkürler
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Havaalanından Dominic Smart Luxury gitmek için 72 numaralı otobüsü tercih edebilirsiniz. Son durak olan Zeleni Venac’ta inerseniz kalacağınız yer yaklaşık 600 metre uzaklığınızda olacaktır.
Pazar akşamları kafe, bar ve restoranların hepsi açık. lavash.rs restoranında güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Burada hem Balkan mutfağı hem Türk mutfağından güzel yemekler bulabilirsiniz.
EROL
merhabalar, 2 nisanda sabah 9 da Belgrad ta olacağız:)kalacağımız yer Bayraklı camiinin yan sokağında Cara Urosa da kalıyor havaalanından nasıl ulaşmamız daha doğru olur? Bebeğimiz ve bebek arabamız da var:)
Bir de walter gibi neredeyse Yüzde yüz helal diyebileceğimiz başka mekanlar varmı? Cevap verirseniz mutlu olurum:) Sağlıcakla kalın:)
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Erol Bey,
Havaalanından 72 numaralı otobüs ile son durağa kadar gidebilirsiniz. Oradan kalacağınız yer yaklaşık 1,5 km uzaklıkta olacaktır. Buradan taksi ile giderseniz yaklaşık 300-350 Dinar tutacaktır. Havaalanından taksi ile gitmek isterseniz, yaklaşık 1600 Dinar tutacaktır.
http://www.lavash.rs da gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz, güzel bir restoran. Türk mutfağından da güzel yemekler var. Kalemegdan’ın aşağısında Beton Hala’da, Sava Nehri kenarında yer alıyor.
EROL
Çok teşekkür ederim:) Yaptığım araştırmalara göre Dositejeva 7 de bulunan Drama Cevapi de%100 dana eti deniyor ama siz daha iyi bilirsiniz tabiki de 🙂 Burası Little Bay e çok yakınmış hatta:) Birde otobüs biletini büfeden mi alalım şöförden mi?birkaç yerde farklı yorumlar var. Büfeden yarı fiyatı deniyor ama bilemiyoruz okadar:) Saygılar..
Belgrad Gezi Rehberi
Doğrudur, Drama Cevapi de de rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ayrıca fiyatları da çok uygun. Ayrıca Lübnanlıların Svetogorska 2’da bulunan Restoran Hanan restoran da da yiyebilirsiniz.
Otobüs biletini büfeden alırsanız daha ucuz olacaktır. Hatta 1, 3 veya 5 günlük bilet alırsanız daha da uygun olacaktır. Toplu taşıma araçlarını ne kadar sıklıkla kullanacaksınız bilmiyorum. Büfelerden alırsanız 89 Dinar, şoförden alırsanız 150 Dinar.
Pınar
Merhaba
Türkiye’den Belgrad a ilk gideceğiz 29 Mart 2 Nisa’n tArihlerinde hava şartları nasıldır be götürmem gerekir yardımcı olabilir misiniz
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Pınar Hanım,
Soğuk havalar bitti, geçen hafta çok soğuktu ve bol bol kar yağdı Belgrad’da. 29 Mart-2 Nisan tarihleri arası hava sıcaklıkları 18 ila 21 derece arasında olacaktır. Genellikle güneşli olacaktır.
Serpil
Merhaba , gelmişken gidebileceğimiz Türk restorantları yok mu ? KALE BAKLAVA diye bi yerle iletişime geçtik sadece baklava satışı mevcutmuş . Sadece bir tane mi var ?
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Belgrad’da artık Türk restoranları yok. Kale Restoran vardı, ancak onlarında kira kontratı bittiğinden ve başka bir yer bulamadıklarından dolayı kapandı. Sonra Pera Restoran vardı, o da geçen ay kapandı. Bunun dışında Türk restoranları bildiğim kadarı ile yok.
Deniz
Teşekkürler tarifi inceleyip deneyeceğim. Umarım misafirime de beğendiririm
Deniz
Merhaba bir sırp misafirim olacak yemek yapmaya meraklıyımdır. Ona özel bir sırp yemeği yada tatlı yapıp şaşırtmak istedim ama yazınızı okuyunca ben şaşırdım. Yemeklerimizin bir bire benzer çok yönü varmış. Önerebileceğiniz yapabileceğim bize yabancı ona tanıdık bir tat olabilecek bir öneriniz var mı acaba?
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Deniz Hanım,
Evet, yemeklerimizde de çok şaşırtıcı benzerlikler var. Burada çok beğenilen pljeckavıce ‘Pleskavica’ yapmayı deneyebilirsiniz, çok şaşıracaktır. Tarifine bu linkten bakabilirsiniz https://www.beingurme.com/yemek-tarifi/et-yemekleri/pleskavica-tarifi. Sadece omlet yapabilen biri olarak başka nasıl yardımcı olabilirim bilemiyorum.
Didem
merhaba restaurant frans a gitmeyi planlıyorımda fiyat bilgisi vermeniz mümkünmü? Yada restoranların fiyatlarını bulabilceğim bi site biliyormusunuz? Ve son sorum yılbaşında ne yapabiliriz? En iyi nerede kutlayabiliriz? Hem meydanda havai fişek gösterisi izleyip yemek yiebilceğimiz restoran varmı acab?
Belgrad Gezi Rehberi
Frans Restoran’ın Türkçe menüsüne bu linkten ulaşabilirsiniz. https://www.frans.rs/turkish-lang/?lang=en. Yılbaşında bir çok yer yılbaşı partisi düzenliyor. Meydan’a en yakın Monument restoran veya Boutique Cafe var.
Berna
Merhaba , çok faydalı,detaylı ve açıklayıcı bir site olmuş,kuru et getirirsek Türkiye girişte sorun oluyor mu?
Kerim
Merhaba
Belgrad’da güzel kuru et alabileceğimiz market önerebilir misiniz?
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Belgrad’da güzel kuru eti Matijević et marketlerinden alabilirsiniz. Belgrad’da bir çok şubesi var. Size en yakın olanına uğramanızı tavsiye ederim.
oğuz
merhaba.ocak sonu 2 aile gitmeyi düşünüyoruz belgrad’a..sadece belgrad’ı gezeriz diye düşünüyordum ama sitenizde başka yerlerin de gezilmesi gerekli olduğunu gördüm.5 gün yeter mi acaba ? bi de belgrad da kalabileceğimiz kahvaltısı olan otel tavsiyeniz var mı ?
Belgrad Gezi Rehberi
Oğuz Bey Merhaba,
5 gün Belgrad’ı gezmek için yeterli olacaktır. Yaklaşık bütçenizi belirtebilirseniz size bir kaç tane konaklama tesisi önerebilirim.
Saygılarımla,
Nil Türkmen
Merhaba;
Aralık ayında Belgrad’a gideceğim.
Önereceğiniz, getirmeye değecek peynir ya da şarabı var mıdır?
Belgrad Gezi Rehberi
Nil Hanım Merhaba,
Güzel peynir ve şarapları mevcut. Bu konuda çok fazla bir bilgim olmasa da, Vranac marka şarapları çok beğeniliyor. Aralık ayında yapacağınız gezi esnasında, şarapları ve peynir çeşitlerini deneme fırsatınız olacaktır. Keşke daha fazla yardımcı olabilsem 🙂
Sena
Özellikle yememiz gereken kendi yörelerine özgün tatlıları var mı ? Ve öğrenciyim uygun fiyatlı mekanları nerelerdir
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba,
Kendi yörelerine özgün tatlı çeşitleri var. Tatlı ile aram fazla olmadığından, bu konuda çok bir bilgim yok. Tatlı çeşitlerine bu linkten bakabilirsiniz. Ayrıca tatlı yemek için de bu linkteki mekanlara bakabilirsiniz.
Belgrad merkezde en ucuz yemeği http://www.kmn.rs de yiyebilirsiniz. Burda bir çok yemek çeşidi, salata ve çorba çeşitlerini bulabilirsiniz. Knez Mihailova caddesinden Kalemegdan’a giderken Zmaj Jovina 10 adresinde kolayca bulursunuz. Ayrıca börek, pizza türü fastfood da çok ucuzdur. Bu konuda zorluk çekmeyeceğinizi sanıyorum.
Engin
Merhabalar,
Cevapcici’nin domuz eti olmayarak yapıldığı önerebileceğiniz restoran var mı acaba?
Belgrad Gezi Rehberi
Merhaba Engin Bey,
https://walter.rs restoranında kebapların hiçbiri domuz eti ihtiva etmiyor. Walter meşhurdur kebaplarıyla. Bir kaç restoranları var, adreslerine buradan bakabilirsiniz. https://walter.rs/kontakt/
Halil Toklucuoğlu
Arkadaşım,
Sırbistan’ın süt ürünleri hakkında çok övücü şeyler duymuştum.
Ben de bir peynir düşkünüyüm. Tavsiye edeceğiniz peynir çeşitleri ve nereden alabileceğim konusunda bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
( 29-29 Mart 2017 tarihlerinde kısmetse Belgrad’da olacağım )
Belgrad Gezi Rehberi
Halil Bey Merhaba,
Sırbistan ve bütün Balkan ülkelerinin süt ürünleri meşhurdur. Peynir çeşitleri hakkında çok geniş bir bilgiye sahip değilim ama size herhangi bir semt pazarına uğramanızı tavsiye ederim. Semt pazarları her gün açıktır ve burada bir çok peynir çeşidini tadabilir, daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Eğer pazarlara uğrayacak zamanınız yok ise, Maxi marketlerden birine uğramanızı tavsiye ederim. Bu marketleri şehrin bir çok yerinde bulabilirsiniz.