İçindekiler
Belgrad’ın Bohem Köşesi Skadarlija
Kent merkezindeki Skadarlija semti Sırp mutfağının lezzetlerini geleneksel müzikler eşliğinde tadabileceğiniz restoranlara ev sahipliği yapıyor.
Arnavut kaldırımlı sokakları boyunca sıralanan tarihi yapıların hemen hepsi restoran, kafe, gece kulübü gibi yeme içme ve eğlence mekanlarına dönüştürülmüş. “Bohem mahalle” olarak da ünlenen Skadarlija, aynı zamanda Belgradlı sanatçı, yazar ve gazetecilerin de uğrak yeri.
Sizin için Belgrad’ın yollarını, caddelerini gezmeye ediyoruz ve şimdi de yolumuz meşhur Skadarlija (Skadarska) caddesine düştü. Burası, sokağındaki Türk tarzı parke taşları ile de ön planda. Sokaklarda, parke taşları birbirine geçirilerek yol yapılmış ve burası Sırplar tarafından Türk kaldırma, Türk sokağı olarak da isimlendiriliyor. Caddenin her iki tarafında gayet güzel mekanlar görebilirsiniz.
Söz konusu Belgrad olunca, tarihi ve turistik mekanların yanı sıra size geleneksel restoranlardan da bahsetmeliyim. Kafana denilen bu mekanlar, dekorasyonlarıyla ve sundukları lezzetleriyle kalbinizi fethedecek. Özellikle bu tarz restoranları ile meşhur olan muhit ise Skadarlija. Burası 19. yüzyılda Belgrad’ın Bohem mahallesiymiş. Yazarlar, çizerler, şairler ve sanatçıların hepsi burada vakit geçirir ve hatta bir çoğu burada oturuyormuş. Günümüzde de hala o atmosferini koruyor. Ama daha çok turistik artık. Özellikle kafe ve restoranlarıyla meşhur Skadarlija bölgesi kafana adı verilen restoranları ile meşhur. Bu restoranlarda yerel Sırbistan lezzetlerini sunuyorlar. Canlı müzik oluyor. Burayı yabancı kaynaklarda genellikle Paris’in Montmartre semtine benzetiyorlar. Biz de yerel bir kaynak olarak bir yere benzetelim? İstanbul’da Cihangir, Arnavutköy, Bebek olabilir.
Hareketli Sırp ezgileri eşliğinde yiyeceğiniz bir akşam yemeği Belgrad gezinizden aklınızda kalacak en neşeli anlardan biri olabililir.
Belgrad’ın en gözde mekanlarından birisi olan Skadarlija, eğlence ve restoranların bolca olduğu yer. Yaz aylarında burası cıvıl cıvıl oluyor, insanlar yemeklerini dışarıda yiyiyor ve keyifli zaman geçiriyor.
Skadarlija’daki restoranlarda, barlarda ve kafelerde çalınan müzikler, ezgiler bizimkiler ile aynı. Müzikte de yine ortak yanlarımız ortaya çıkıyor. Skadarlija’da dolaşırken “Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur” ve buna benzer bir sürü Türkçe şarkı ve ezgi duyabilirsiniz.
Sırbistan’da herşey o kadar çok bizden ki, insan pek yabancılık çekmiyor burada gezerken.
Skadarska Caddesi, ya da Belgradlıların dediği gibi Skadarlija, Belgrad’ın geçmişte ve günümüzdeki bohem mahallesidir. Eski Sırp usülü parti görmek istiyorsanız burayı görmeniz lazım. Çalgıcılar tarafından gerçekleştirilen canlı müzik eşliğinde güzel bir yemek için burası idealdir.
Bu bistrolar, restoranlar ve barlarda insanlar ile kaynaşabilir, eski Belgrad’ın ruhunu temsil eden ve eskiden olduğu gibi canlı bir gece hayatını Skadarlija’da geçirebilirsiniz.
Eski Belgrad’ın Bohem Kalbi
Bugün, Skadarlija daha çok turistlere yönelik bir eğlence merkezi olsa da, hala Belgrad’ın bohem ruhunu temsil ediyor.
Bu sokak 150 yılı aşkın bir süredir aynı yerde insanları eğlendirmek için var oldu. Parke taşları, kafe ve restoranlarının bu süre içinde çok az değiştiği Skadarlija, Belgrad’ın eski görünümünü temsil ediyor.
Tarihi
Bu sokak adını bir Arnavutluk kasabası olan Skadar’dan almış. 19. yüzyılın sonlarında çok popüler olan Cumhuriyet Meydanı’ndaki Dardaneli bistro kapandıktan sonra burası ünlü olmaya başlamış.
Skadarska Sokağı, buradaki restoranların ve bistroların atmosferi eşliğinde siyaseti tartışmak, yemek ve içmek için gelen Sırp şairler, sanatçılar, ressamlar için bir toplanma yeriydi. Skadarska sokağı bakanlar, zengin insanlar, sanatçılar ve herkesin güzel vakit geçirdiği bir yerdi. Çoğu bu sokakta yada sokağa yakın bir mahallede yaşadıklarından, buradaki herhangi bir kahvehaneye “kafana” gitmeleri için uzun bir yol yürümüyorlardı.
21. Yüzyılda Skadarlija
Modern 21. yüzyıl Skadarlija’sı ve 100 yıl önceki Skadarlija arasında çok az fark var. Herşey aynı, sadece insanlar farklı. Skadarlija, Belgrad’da Gezilecek Yerler‘den birisi olduğundan her geçen gün ziyaretçilerin sayısı da artıyor.
Dva Bela Goluba, Tri Šešira, Šešir Moj, Zlatni Bokal, Ima Dana ve Dva Jelena, en çok ziyaret edilen mekanlardır. Eski Sırp tarzında dekore edilmiş ve geleneksel Sırp yemeklerinin sunulduğu bu eski taraz restoranlara çok yoğun ilgi var. Sokağın aşağısına doğru dolaşırsanız ünlü Sırp şair Djura Jakšić’in evini görebilirsiniz. Bu ev, önündeki bir heykelden kolayca tanınabilir. Şiir gecelerinin yapıldığı ve çeşitli sergilerin düzenlendiği küçük bir sergi alanıdır.
Djura Jakšić evi bugün küçük bir otel olan “Le Petit Piaf” ile aynı girişi paylaşıyor. Biraz daha aşağısında eskiden Belgrad’ın en zengin ailelerinden birisi olan Bajloni ailesine ait olan BiP bira fabrikası görülebilir. Sokağın en sonunda, Sebilj (Sebil) olan bir çeşme göreceksiniz. Bu sebil Saraybosna (Baş Çarşı) Baščaršija’da bulunan bir çeşmenin kopyası niteliğindedir. Bu sokak parke taşlardan yapıldığından, yüksek topuklu yürüyüşler için özellikle uygun değildir. Belgrad’ın bu bohem köşesi, kendilerini bu atmosfere kaptırmak isteyen her yaştan insanlar, ziyaretçiler için çok cazip bir yerdir.
Emrah yiğit
Boz Dva jelena da 2 cevapi,4 bira.1 salata ve. Baklavaya 32 EUR ödedik.
MuratM
Bu mekanlarda romantik bir akiam yemeği yemek isteyen çiftin ödeyeceği tutar kaç dinar civarında olacaktır ? ?
Belgrad Gezi Rehberi
Bu bölgedeki restoranların fiyatları da diğer herhangi bir restoran fiyatları gibi. Alacağınız yemek, içecek vs gibi etkenlere göre değişecektir ödeyeceğiniz fiyat. Bu linkten buradaki bir restoranın menu fiyatlarına bakabilirsiniz. http://www.trisesira.rs/en/menu
Serdar
Kişi başı Alkolsu 15 euro. Alkol 5 eurodan başlıyor. Ama harika bir gece sizi bekliyor..